Новини

25.07.2024

Автостанції будуть віднесені до переліку об’єктів критичної інфраструктури та, як наслідок, зможуть забронювати своїх працівників

В Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України внесли зміни до Наказу міністерства № 303 «Про затвердження Критеріїв визначення підприємств, установ і організацій, які мають важливе значення для національної економіки у галузях транспорту, поштового зв’язку, будівництва та енергоефективності в особливий період».

Відповідно до них автостанції будуть віднесені до переліку об’єктів критичної інфраструктури та, як наслідок, зможуть забронювати своїх працівників. Про це повідомив замміністра інфраструктури Сергій Деркач.

Проте зміни до Наказу ще на погодженні. Нагадаємо, що на сьогодні автостанції можуть бронювати своїх співробітників через органи місцевого самоврядування.

Крім того, в міністерстві нагадали про спрощення процедури бронювання для перевізників. Так, достатньо відповідати 2 із 7 критеріям (а не трьом, як залишилось для підприємств інших галузей), вказаних у постанові КМУ № 76 або у Наказі міністерства № 303 .

«Фактично, якщо компанія має ліцензію на перевезення та не має податкової заборгованості, то вона може бути визнана критично важливою економіки країни та бронювати своїх співробітників», — повідомив замміністра.

В міністерстві також повідомили, що додали можливість:

  • бронювання для перевізників, які здійснюють нерегулярні міжнародні перевезення;
  • бронювання перевізникам, які почали виконувати перевезення протягом 2023-2024 років.

Електронне бронювання здійснюється через портал Дія . Онлайн-перевірка працівників (офіційне працевлаштування, дані з реєстру Оберіг) триває приблизно годину. Керівник отримує сповіщення, дані оновлюються в застосунку «Резерв». У разі відмови, приходить сповіщення про відмову та причини.

Нагадаємо, що процедуру бронювання працівників можна знайти тут