Новини

10.09.2024

Які документи потрібно подавати до МІУ, щоб отримати статус критично важливого підприємства

МАПА починає серію публікацій про критичну інфраструктуру і відповідає на найчастіші питання, які надходять до громадської спілки.

Так, публікуємо розширену відповідь щодо того, які документи потрібно подавати до Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Нагадуємо, що міжнародні та міжобласні перевізники подають документи до міністерства, а внутрішньообласні до ОДА.

Проте перелік документів однаковий.

Обов’язкові документи для подання усіма підприємствами:

◾ Звернення до Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України або ОДА. Звернення пишеться в довільній формі, на бланку підприємства. У зверненні заявник має доволі детально описати свою діяльність і обов’язково вказати яким критеріям він відповідає. Наприклад: підприємство здійснює внутрішні пасажирські перевезення, відповідає 2-м критеріям 5, 6

◾ Скан-копія ліцензії на право провадження господарської діяльності

◾ Скан-копія витягу з ЄДРПОУ (для визначення основного виду діяльності).

📑 Крім цього потрібно додавати документи відповідно до критеріїв, які обрані.

Для критерію 4:

◾ Підтвердні документи, що трудові відносини з працівниками автомобільного перевізника оформлені за 180 днів до подачі документів. Наразі терміну у 180 днів досі треба дотримуватися, але ми дуже чекаємо змін до 303 наказу, якими цей термін буде скасовано. Списки краще робити у формі таблиці із зазначенням військовозобов’язаних працівників які пропонуються до бронювання, номеру та дати Наказу про прийняття на роботу

◾ Документи, що підтверджують КВЕДи (дозволи на перевезення пасажирів, договори на перевезення вантажу в межах країни, копії міжнародної автомобільної накладної (CMR)

Для критерію 5:

◾ Довідка про відсутність заборгованості з платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи

◾ Витяг з інформаційної системи органів ДПС щодо статусу розрахунків платника з бюджетом та цільовими фондами

Для критерію 6:

◾ Довідка про розмір середньої заробітної плати застрахованих осіб-працівників на підприємстві за останній календарний квартал становить не менше розміру середньої ЗП у регіоні за IV квартал 2021 р. (відповідно до даних Держстату)

Податкова звітність:

◾ Для підприємств, які використовують критерії із Постанови №76 (5-й та 6-й критерії) і з Наказу №303 ( 4-й критерій), необхідно додати 2 види податкової звітності квартальну і річну та Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску за останній звітний період

◾ Для підприємств, що подаються за 5 і 6 критерієм потрібна податкова декларація за останній календарний квартал (2024 рік).

Малі підприємства, що подають виключно річну податкову звітність, мають заначити про це у листі-зверненні чи в окремій довідці. При цьому такі малі підприємства все одно мають подати квартальний Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків.

Якщо у вас виникли питанням, можете знайти на сайті розділ "Статус критично важливого підприємтсва", заповнити форму та поставити свої питання. МАПА підготує на них відповідь.